Monday, 6 February 2017

Monday, 6 February 2017|23:16 | borak
Tutorial Tukar Favicon Paling Mudah

ASSALAMUALAIKUM dan HAI semua!
Tau tak apa favicon ?? 
Kalau dah tau, Alhamdulillah. Tak tau? Favicon tu macam logo blogspot kat title tab .

haa..macam ni

comel kan? ada 3 cara korang boleh guna sebenarnya, Tapi Moy nasihatkan bagi korang yg tak suka edit html tu , baik guna cara ni la ye. Jom ikut step mudah ni :

1. Blogspot - Dashboard - Layout - Favicon


2. CHOOSE FILE , then pilih gambar yg korang nak jadikan favicon/logo.
Tips : Pastikan gambar tu berukuran 16x16px / segiempat 

3. SAVE !  _ Siap ~

Kalau gambar korang di reject , jangan risau. Mungkin gambar tu lebih dari 100kb. Jom belajar cara kecilkan size gambar korang dengan mudah kat sini -
Tutorial RESIZE / Kecilkan Gambar (click)

-selamat mencuba-

FOLLOW :

LIKE FACEBOOK :

No comments:

Post a Comment